Tanıtım


1926 yılından bu yana faaliyet gösteren Gazi Eğitim Fakültesi 1982 yılında 4 yıllık lisans eğitimi vermeye başlamıştır. Aynı tarihte Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı 4 yıllık eğitime geçmiştir. 1998-2012 yılları arasında Anabilim Dalımıza kayıt yaptıran öğrencilerimiz için eğitim süresi 5 yıl şeklinde gerçekleştirilmiştir. 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren eğitim süresi yeni yapılanmaya göre tekrar 4 yıl olarak belirlenmiştir.

Anabilim Dalımız 2022 eğitim-öğretim yılı için 20 öğrenci kontenjanına sahip olup eğitim ve öğretim faaliyetleri sadece “normal öğretim” sisteminde sürdürülmektedir. Anabilim Dalımız ÖSYM tarafından yapılan TYT-AYT sonuçlarına göre sayısal puan türünde öğrenci alımı yapmaktadır.

Biyolojiyi ve Biyoloji eğitimini bir bütün içinde öğrencilere vermeyi amaçlayan Ana Bilim Dalımızda biyoloji eğitimi, çevre eğitimi, hidrobiyoloji, ekoloji, biyoteknoloji, genetik, toksikoloji, ekotoksikoloji, biyokimya, sistematik, embriyoloji, biyoenformatik, mikrobiyoloji gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşmış toplam 18 öğretim elemanı görev almaktadır. Teorik ve uygulamalı olarak verilen dersler çeşitli ders materyalleri, araç-gereçleri ve eğitim teknolojileri ile desteklenmektedir. Derslerin uygulamalı bölümleri üçü öğrenci ve üçü de daha çok araştırma laboratuvarı olarak kullanılan biyoloji laboratuvarlarında gerçekleştirilmektedir.

Anabilim Dalı dersleri sadece sınıf ve laboratuvar ortamı ile sınırlı kalmayıp okul dışı çeşitli etkinliklerle öğrencilerimizin daha iyi biri eğitim alması için çaba gösterilmektedir. Her yıl sistematik olarak öğrencilerimize yönelik arazi çalışmaları düzenlenerek öğrencilere canlıların doğal ortamlarını tanıma ve inceleme fırsatı verilmektedir. Seminer, konferans ve sempozyum etkinlikleri ile biyoloji ve eğitim alanında yetkin kişiler öğrencilerimiz ile buluşturulmaktadır. Anabilim Dalımız bünyesinde kurulan ve etkinliklerini gerçekleştiren “Doğa ve Çevre Topluluğu (DOÇET)” doğa yürüyüşleri, sosyal yardımlaşma kampanyaları ve bilimsel toplantılar ile öğrencilerimizin aktif olarak çalışacağı bir platform oluşturmaktadır. Her eğitim-öğretim yılında geleneksel olarak düzenlenen “Bilim Şenlikleri” ile ana bilim dalımız öğrencileri Türkiye’nin çeşitli okullarından gelen öğrenciler ile buluşmaktadır.

Anabilim Dalımızdan mezun olan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ve özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev almaktadırlar. Akademik kariyerlerine devam etmek isteyen öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra çeşitli enstitülere ve fakültelere bağlı olarak lisansüstü eğitimlerine devam edebilmektedirler. Eğitim Fakültelerinde Biyoloji Eğitimi, Fen Bilgisi Eğitimi, Eğitim Bilimleri, Okul Öncesi gibi bilim dallarında; Fen-Edebiyat Fakültelerinin Biyoloji, Çevre Bilimleri Bilim Dallarında; Tıp Fakültelerinin Temel Tıp Bilimlerinde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sürdürebilmektedirler. Bu eğitimleri sırasında yurt içi ve yurt dışı olmak üzere YÖK, TÜBİTAK gibi kurumlar tarafından desteklenme imkânına sahiptirler.

Ana Bilim Dalımızın Misyon, Vizyon ve Amaçları şunlardır:

Misyon

Biyoloji ve ilgili bilim dallarının ışığında, ülkemizin ilerlemesine katkı sağlayan, toplumun sosyal, kültürel ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayan, evrensel boyutta bilgi üreten, meslekî açıdan yetkin, çağdaş, araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı, toplumsal değerlere saygılı, çevresine duyarlı, analitik ve eleştirel düşünen, yaratıcı, yenilikçi, Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı öğretmenler ve bilim insanları yetiştirmek üzere her türlü kaynağı etkili ve verimli kullanmak, biyoloji eğitimi alanında ulusal ve uluslararası nitelikte araştırmalar yapmak, öğrencilerin ve öğretmenlerin alan ve alana ilişkin bilgi, beceri ve tutumlarını geliştirmelerine yönelik projeler ve bilimsel etkinlikler gerçekleştirmek, Milli Eğitim Sistemi ve paydaşlarına yönelik gerekli desteği sağlamaktır.

Vizyon

Biyoloji eğitimi alanında nitelikli alan bilgisi ve pedagoji bilgisine sahip, evrensel öğretmen yeterliliklerini taşıyan, bilim ve teknolojideki gelişmeleri benimseyen öğretmen ve bilim insanlarının yetiştiği; nitelikli akademik kadrosu, özgün araştırmaları, Milli Eğitim Sistemi unsurları ile etkileşimi sürekli olan, eğitim politikalarına yön verebilen, yaratıcı eğitim ve bilim etkinlikleri ile eğitim ve öğretim sürecinde dünya standartlarını ulaşmış, saygın ve öncü bir Ana Bilim Dalı olabilmektir.

Amaçlar

·       Mesleki açıdan yetkin biyoloji öğretmenleri yetiştirmek,

·       Biyoloji ve alt bilim dalları ile biyoloji eğitimi alanlarında bilimsel araştırma yapabilecek akademisyenler yetiştirmek,

·       Akademik çalışmalar ile biyoloji eğitimi alanına katkı sağlamak,

·       Biyoloji eğitimi alanında öğrenci, öğretmen ve sistem sorunlarını araştırmak,

·       Biyoloji eğitimi alanında belirlenen sorunlara çözüm önerileri geliştirmek,

·       Biyoloji eğitimi alanında politikaların oluşturulmasına katkı sağlamak.

 

background image