Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğrencileri ve Öğretim Elemanlarının Katılımıyla Sarıyar Baraj Gölü, Nallıhan Kuş Cenneti ve Karacasu Şelalesi’nde Araştırma ve İnceleme Gezisi Gerçekleştirildi
12 Haziran 2022 | 00:45

Ana Bilim Dalı’mız 04.06.2022 tarihinde lisans, lisansüstü öğrencileri ve öğretim elemanlarından oluşan 48 kişilik bir ekiple Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Sarıyar Baraj Gölü, Nallıhan Kuş Cenneti ve Karacasu (Uyuzsuyu) Şelalesi’ni kapsayan bir araştırma-inceleme gezisi gerçekleştirmiştir. Gezinin teması biyolojik çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Prof. Dr. Ali Gül tarafından organize edilen geziye Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Prof. Dr. Osman Çimen, Doç. Dr. Nurcan Uzel ve Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim elemanlarından Prof. Dr. Ergin Hamzaoğlu ile Prof. Dr. Semra Benzer Katılım sağlamışlardır.
Gezinin il durağında Sarıyar Baraj Gölü’nde yapılan tekne turunda Prof. Dr. Ali Gül, öğrencilere göllerin sınıflandırılması, hidrobiyolojik çalışmalarda kullanılan araç gereçler ve bölgeden daha önce avlanarak plastine edilen numuneler üzerinden burada bulunan balık türleri ile ilgili bilgiler vermiştir. Bunun yanı sıra bir gölün ışık geçirgenliğini ölçme, gölden su örneği alma ve fiziksel parametrelerini analiz etme, göl tabanından örnek alarak inceleme uygulamaları yapılmıştır. Ardından Prof. Dr. Mehmet Yılmaz öğrencilere, biyoçeşitliliğin önemi, Türkiye’nin biyolojik zenginliğinin nedenleri, biyoloji eğitiminde arazi gezilerinin ve gözlem yapmanın önemi hakkında bilgi vermiştir.
Gezinin ikinci durağı olan Nallıhan Kuş Cenneti’ne gelindiğinde öğrenciler dürbünlerle bölgede bulunan kuş türlerini incelemiş, öğretim elemanlarından bu türlerle ilgili bilgi almış ve açık hava müzesi niteliğindeki bölgeyi gezmişlerdir.
Son olarak Karacasu Köyü’nden başlayarak eşsiz güzelliği ile önemli bir mesire alanı olan Uyuzsuyu Şelalesi’ne doğru 6,5 km’lik doğa yürüyüşüne başlanmıştır. Prof. Dr. Ergin Hamzaoğlu yürüyüş boyunca görülen bitki türleri, bu türlerin sınıflandırılması ve ekolojik önemlerine ilişkin bilgiler vererek öğrencilerin sorularını cevaplamıştır. Ayrıca öğrencilerimiz doğada ölü olarak buldukları böcekleri ders materyali olarak kullanılması amacıyla toplamışlardır. Şelaleye ulaşan katılımcılar bu eşsiz manzarada fotoğraf çekimi yaptıktan sonra yeniden başlangıç noktasına dönmüşler ve böylece toplamda 13 km’lik doğa yürüyüşünü tamamlamışlardır. Dönüş yolunda öğrencilerden arazi gezilerine ilişkin görüşleri alındığında hem bilimsel açıdan çok şey öğrendiklerini hem de şehrin karmaşasından doğanın gizemlerini keşfederek çok keyifli bir gün geçirdiklerini belirterek, öğretmen olduklarında öğrencileriyle birlikte kesinlikle bu tip arazi gezilerini gerçekleştirmek istediklerini söylemişlerdir.
 
 

Fotoğraflar-1 Fotoğraflar-1 Fotoğraflar-1 Fotoğraflar-1 Fotoğraflar-1
background image