Kongrenin açılış töreni Gazi Üniversitesi Rektörlük Binasında yer alan Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongrenin açış törenine, Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel GELİŞLİ, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ, Dekan Yardımcılarımız Prof. Dr. Yasin ÜNSAL, Prof. Dr. Serkan KOŞAR, Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı ve IV. Ulusal Biyoloji Eğitimi Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet YILMAZ, Fen Eğitimi ve Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat KURT, Türkiye’nin çok farklı illerinden gelen akademisyenler, öğretmenler, lisans, lisansüstü, lise ve ortaokul öğrencileri katıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Fakültemiz Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Çağla SERİN ÖZPARLAK ve Doç. Dr. Bilgehan SONSEL’in müzik dinletisiyle başladı. Müzik dinletisinin ardından açış konuşmalarına geçildi. Programın ilk açış konuşmasını Prof. Dr. Mehmet YILMAZ yaptı. Prof. Dr. Mehmet YILMAZ, üniversitemizin rektörlük binasının Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün eğitime verdiği önemin bir göstergesi olduğunu ve bu nedenle de kongrenin bu salonda düzenlenmesinin oldukça anlamlı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mehmet YILMAZ, kongrede diğer kongrelerden farklı olarak lisans, lise ve ortaokul öğrencilerinin de sunum yapacağını dile getirdi. Kongrede sadece biyoloji konusunun ele alınmadığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, biyolojinin yaşamın her yerinde olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Mehmet YILMAZ, IV. UBEK Kongresi’nin düzenlenmesinde maddi ve manevi destek veren kuruluşlar olan Palme Yayıncılık, Çanta Yayıncılık, Pegem Yayıncılık, Nobel Yayıncılık, Doku Okulları, Sürdürülebilir Eğitim Enformasyon Derneği (SEED) ve Şah İçecek, Lojistik ve Gıda Sanayii Şirketi’ ne Kongre Düzenleme Kurulu adına teşekkürlerini iletti. Ayrıca SEED tarafından sözlü bildirisi, poster bildirisi ve atölye çalışmaları olan katılımcılar için 5 adet, diğer katılımcılar için ise 2 adet fidan bağışlandığını, bu fidanların da 29 Ekim 2022 tarihinde Cumhuriyet Bayramı kapsamında Ankara-Kahramankazan İlçesi’ndeki Doku Hatıra Ormanı’na Ana Bilim Dalımız öğrencilerinin katılımıyla dikileceğini bildirdi.
Konuşmanın ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, Prof. Dr. Mehmet YILMAZ’a teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti. Takdimden sonra Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’ın konuşmasına geçildi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, konuşmasına, “Kongrenin açışını Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün talimatlarıyla 1926 yılında tamamlanarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan bu binada, Mimar Kemaleddin Konferans Salonu’nda yaptığımız için ziyadesiyle mutluyum” diyerek başladı. Kendisinin de “Gazi Eğitim”li olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Musa YILDIZ, “Günümüzde “Eğitimin Kalitesi” ya da diğer bir deyişle “Kaliteli Eğitim” bir ülkenin, bir medeniyetin devamlılığı için olmazsa olmazlardandır. Dolayısıyla eğitimin her alanı bizler için çok stratejik bir öneme sahiptir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “En önemli ve en verimli görevlerimiz, eğitim ve öğretim işleridir. Eğitim ve öğretim işlerinde kesinlikle başarı sağlamak gerekir. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu yolla olur” sözleri eğitim-öğretime verdiği ehemmiyeti göstermektedir” dedi. Hem “öğretmen yetiştirmede” hem de “öğretmenlerimizin mesleki hayatında” birtakım problemlerle karşılaşıldığını dile getiren Prof. Dr. Musa YILDIZ, “Ulusal eğitim kongreleri, eğitimin her kademesindeki problemlerin tespiti ve çözümlerine ilişkin yöntemlerin ortaya konulduğu, yeni fikirlerin ve somut önerilerin sunulduğu ortamlardır. Fikir üretmek çaba gerektirir, bilgi birikimi olmadan fikir sahibi olunamaz” diye konuştu. Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, konuşmasını kongrenin başarılı bir şekilde geçeceğine olan inancını ifade ederek tamamladı.
Konuşmanın ardından Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ, Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’a teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti.
Kongrelerin düzenlendikleri yerlerin öğrenme fırsatlarını artırdığını ifade eden Prof. Dr. Mahmut SELVİ, bu kongrenin açılışının Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirilmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mahmut Selvi, kongrenin katılımcıların yanı sıra eğitimin tüm bileşenleri için bir umut olduğunu ifade etti.
Kendisinin Gazi Eğitim Fakültesi mezunu olduğunu vurgulayan Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, lisans öğrenimini Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalında tamamladığını ve akademisyenliğe de bu Ana Bilim Dalında başladığını anlattı. Bu kongre sayesinde alanında uzman kişileri dinleme, yeni gelişmeleri takip etme ve sahadan gelen sorunları veya iyi örnekleri dinleme fırsatı yakalanacağına dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut SELVİ, kongrenin sonuçları bakımından başarılı bir kongre olmasını temenni etti.
FEAD Başkanı Doç. Dr. Murat KURT ise kongre ile ilgili bilgiler verdi. Doç. Dr. Murat KURT, bu kongre sürecinde düzenlenen oturumlarda ülkemizdeki biyoloji çalışmalarının değerlendirilebileceği bilimsel akademik bir ortam oluşmasını hedeflediklerini söyledi. Doç. Dr. Murat KURT, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmanın ardından Prof. Dr. Mehmet YILMAZ, Doç. Dr. Murat KURT’a teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti.
Açış konuşmalarının ardından çağrılı konuşmalara geçildi. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertunç GÜNDÜZ “Bilimsel Kaynak Kullanımı ve Etik” ve Gazi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali GÜL ise “Biyoloji Eğitimi Lisans Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi” konulu sunumda bulundular. Program, Hersek Binasındaki sözlü bildiri, poster sunumları ve atölye çalışmaları ile devam etti. 6 Ekim 2022 günü akşamı tüm katılımcılara Gazi Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gala yemeği verildi.
Kongreye 7 Ekim 2022 tarihinde sözlü bildiri, poster sunumları ve atölye çalışmalarıyla devam edildi. Öğlen yemeğinin ardından Gazi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda değerlendirme toplantısı ve kapanış konuşmaları gerçekleştirildi. Değerlendirme toplantısının moderatörlüğünü Ana Bilim Dalımız Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali GÜL gerçekleştirdi. Değerlendirme Komitesi salondaki katılımcıların ortak kararı ile Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu DOĞRU, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rifat EFE ve Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin ATAV tarafından oluşturuldu. Değerlendirmelerde kongrenin biyoloji eğitimi, fen eğitimi ve çevre eğitimi alanında önemli çıktıları olduğu, akademisyenler ile öğretmenlerin ve eğitimin her kademesinde öğrenimlerine devam eden öğrencilerin bir araya gelmelerinin çok önemli olduğu, etkinliklerin akademik yönünün çok yüksek düzeyde olduğu vurgulandı. V. Ulusal Biyoloji Eğitimi Kongresinin 2024 yılında Dicle Üniversitesi Fen Eğitimi Araştırmaları Derneği’nin işbirliği ile Diyarbakır’da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
Kapanış töreninin ardından tüm katılımcılar Anıtkabir’ i ziyaret etti. Anıtkabir’de görevli rehber eşliğinde Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün hayatı ve milli mücadele yılları hakkında anlatımlar gerçekleştirildi. Ziyaret ve kongre programı toplu fotoğraf çekimleriyle tamamlandı.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.