III. Disiplinlerarası Fen Eğitimi Öğretmenler Konferansı (DİFEÖK) 7-8 Ekim 2023 Tarihlerinde Ankara Nesibe Aydın Okulları Yıldızlar Kampüsü'nde Gerçekleştirildi
19 Ekim 2023 | 17:44

Cumhuriyetimizin 100. yılında 7-8 Ekim 2023 tarihlerinde Prof. Dr. Alev Doğan ve Prof. Dr. Semra Mirici başkanlığında düzenlenenIII. Ulusal Disiplinlerarası Fen Eğitimi Öğretmenler Konferansı” Nesibe Aydın Okulları’nın ev sahipliğinde ve Aydın Yayınları’nın katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Öğretmenler mesleki gelişimlerini destekleyici nitelikte atölye çalışmaları ile uygulama becerilerinin geliştirilmesine yönelik etkinliklere büyük ilgi göstermiştir.

Konferans Başkanı Prof. Dr. Alev Doğan açış konuşmasında konferansın öğretmenlerin öğrencileriyle birlikte katılabileceği, örnek uygulama etkinliklerini paylaşabileceği, araştırma projelerini sunabileceği bilimsel bir ortam sunduğunu söylemiştir. Ayrıca DİFEÖK konferansının öğrenci, öğretmen, akademisyen ve velinin birlikte katılabileceği disiplinlerarası bir konferans olduğunu ve konferansın akademiden okul eğitimine bilgi ve deneyim aktarımını sağladığını belirtmiştir. Prof. Dr. Alev Doğan bu yönüyle de konferansın özgün olduğunu ve tanınırlığının her geçen yıl arttığını belirtmiştir. Prof. Dr. Alev Doğan konferansın gerçekleşmesinde öğretmen ve öğrencilerin katılabilmeleri için her türlü desteği sunan Nesibe Aydın okullarının kurucusu, eğitimci ve yazar Sayın Nesibe Aydın’a ve Aydın Yayınları’na ve desteklerinden dolayı Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi’ye teşekkür ederek konuşmasını tamamlamıştır.

Konferansa ev sahipliği yapan Nesibe Aydın okullarının kurucusu, eğitimci ve yazar Sayın Nesibe Aydın da konuşmasında bu tür etkinliklerin öğretmenlerin mesleki gelişimleri için son derece önemli olduğunu vurgulamıştır. Konuşmasına 21 yaşında matematik öğretmeni olarak mesleğe atıldığını, eğitimin her kademesinde görev aldığını ve yaşadığı zorlukların mesleki yeterlik ve alan bilgisi bakımından gelişimine katkı sağladığını belirtmiştir. Özel dershane yöneticisi ve öğretmenliği ile süren mücadelesinde süreç içerisinde kendi adıyla anılan “Nesibe Aydın Okullarının” kurulması ve idare edilmesiyle ilgili deneyimlerini paylaşmıştır.

Konferansın davetli konuşmacılarından Prof. Dr. Mehmet Yılmaz’ın “Ders Kitaplarında Karşılaşılan Bilimsel Hatalar, Nedenleri ve Çözüm Önerileri” ve Ayşegül Yıldırım’ın “İlköğretimde Fen Bilimleri İçerikli Diksiyon Eğitimi” sunumları büyük beğeni toplamıştır. Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, ortaöğretim fen bilimleri ve lise biyoloji ders kitaplarında yer alan bilimsel hatalar ve kavram yanılgılarına ilişkin somut örnekleri salondaki tüm öğretmen ve akademisyenler ile etkileşimli olarak sunmuştur. Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, çalışma arkadaşlarıyla beraber yapmış oldukları araştırmaların sonuçlarını öğrenme ortamlarında kullanılması için katılımcılarla paylaşmıştır. 

Gazi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı mezunu ve halen TRT spikeri olan Ayşegül Yıldırım, “İlköğretimde Fen Bilimleri İçerikli Diksiyon Eğitimi” başlıklı sunumunda fen bilimleri dersi kitaplarında yer alan bilimsel metinlerde nefesi doğru kullanarak okuma ve vurgulamanın önemini örnekler sunarak etkileşimli bir biçimde yapmıştır.

Prof. Dr. Uygar Kanlı’nın Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsü Dolunay Parkı’nda gece gerçekleştirdiği “Gökyüzünde Oryantrik” etkinliğine çok sayıda katılım olmuştur. Ayrıca Gazi Eğitim Fakültesi ve farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen atölye ve bildiri sunumları ile konferansa katılmışlardır.

İki gün süren konferansın kapanış konuşmasını yapan Konferans Düzenleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Duygu Sönmez, konferansa Türkiye’nin farklı illerinden yaklaşık 250 katılımcının katıldığını bildirmiştir. Konferansta akademisyen, öğretmen ve öğrencilerin birbirinden değerli 40 bildiri sunduğunu ayrıca öğretmenlerin uygulama becerilerini arttıran ve öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliştiren 30 adet eğlenceli ve interaktif atölyenin öğretmen ve akademisyenler tarafından gerçekleştirildiğini belirtmiştir. Konferans sürecinde sosyal alanlarda gerçekleşen öğrenci-öğretmen-akademisyen ve veli etkileşimlerinin çok değerli olduğunu da belirten Doç. Dr. Duygu Sönmez, konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamlamıştır.

 

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image